Мога да ви кажа само едно: Сюзън Лейси е направила прекрасен

...
Мога да ви кажа само едно: Сюзън Лейси е направила прекрасен
Коментари Харесай

„Джейн Фонда в пет действия“. Просто гледайте!

Мога да ви кажа единствено едно: Сюзън Лейси е направила прелестен филм! „ Джейн Фонда в пет дейности “ е персонален портрет на тази изключителна жена, която не бих нарекла тъкмо „ актриса “, тъй като това е единствено едно от нещата, които Джейн Фонда е. Завършена персона й отива доста повече.

Живот, който не върви по арка, както сме привикнали да одобряваме динамичността му – няма нанагорнище, а след това залез. Живот, какъвто би трябвало да бъде животът – уроци, уроци, уроци, до момента в който ставаш все по-завършен, все по цялостен, все по-самодостатъчен, до момента в който не си отговориш на всички въпроси, до момента в който не получиш всички пояснения и се насочиш към края в мир със себе си, че си направил всичко, че не си профукал времето.

Голямата част от видяното във кино лентата съм го чела в автобиографията й от 2005 година, „ My Life So Far “, която все си бленувам някой да преведе на български, само че тук това е обогатено в огромна степен поради архивните фрагменти, които са съхранили на лента живота на от самото й раждане до през днешния ден (80 години). И това прави филмa доста, доста мощен, тъй като този списък на картини, лица и събития книга не може да го съобщи.

В началото намирах за необичайно и ретроградно това, че пътят на този знак на феминизма и протеста е разказан посредством интервали, белязани от мъжете в живота й.

Изобщо не го разбирах, а ми беше ясно, че е преднамерено, че Сюзън и Джейн желаят да ни кажат нещо с това. Не мога да реша какво е, може би вие ще имате свое пояснение.

Може би защото е щерка на Хенри Фонда. Ехото на неговата власт и харизма се долавя непрекъснато из петте й дейности. Пътят й значително е избран от това, което е представлявал (или по-точно не е представлявал) нейният татко. Тя непрекъснато провокира себе си все напред, все да излезе от тази сянка. Което се случва, когато минава границата на феминизма и отива оттатък. Но първо да му угоди, да му се хареса, да е удовлетворен. Да е руса холивудска актриса, която върви по утъпкания път. После връзката й с Роже Вадим, присъединяване й в „ Барбарела “. После събуждането й, еманципирането й, „ Клут “ и „ Оскар “ (1971). Виетнам и Tом Хейдън, с който потегля по пътя на активизма, на гражданската позиция и съпротивата, животът им на хипита в „ барака “, кръстоносните й походи. И когато това не е задоволително, раздялата, а след това и годините с Тед Търнър.

Последното деяние, петото, е „ Джейн “. Когато стопира да се оглежда в мъжете в живота си, които пък са отражение на нейния татко. И това е най-хубавото деяние – като мощна, великодушна, безпределно осъзната персона. Гледайте!



„ Джейн Фонда в пет дейности “ можете да гледате в стрийма на HBO GO

 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР